מרפק טניס

 

אזור הפגיעה נקרא Lateral Epicondyle (זהו החלק החיצוני של המרפק), אליו מתחברים 4 גידים של השרירים המבצעים את פעולת הפשיטה של כף היד.
בטניס, המכניזם המוביל לפגיעה נגרם כאשר שחקן הטניס מקבל בעוצמה כדור אל המחבט שלו, בזמן בלימתו "נשברת כף היד" ומתבצעת פשיטה של המפרק תחת עומס של בלימת הכדור.
בעבודת המחשב, עבודה עם עכבר רגיל תוך "שבירת המפרק" או הקלדה במקלדת מוגבהת מהווים את מנגנון הגירוי המוביל לפגיעה אשר מובילה למצב של מרפק טניס.

מרפק טניס - לא רק פציעת ספורט

בשני המקרים הפגיעה אינה בעלת מנגנון של פגיעת טראומה, כלומר הכאב אינו מורגש בפתאומיות ובעוצמה רבה, אלא הפגיעה הינה על רקע מיקרו טראומה, נזקים מקרוסקופיים בגידי השרירים שעם הזמן מתגבשים לנזק משמעותי, לדלקת ולכאב.

אם אתם משחקים טניס וחשים בכאב / רגישות באזור המדובר, ואתם חושדים כי נגרמה לכם פגיעה בסגנון מרפק טניס, רצוי מאוד שתבחנו כמה היבטים:

• האם המחבט נוח לכם? (במקרים רבים הפגיעה נוצרת לאחר החלפת מחבט)
• האם אתם מצליחים לייצב את מפרק כף היד בעת בלימת הכדור?
• האם אתם משחקים עם פרטנר שתואם את רמתכם?
• האם עשיתם שינוי בטכניקת החבטה שלכם?
• האם שיניתם את גידי המחבט ואת רמת המתיחה?
• האם שיניתם את סוג הכדורים?
• האם המחבט במשקל הנכון?

אם אתם עובדי משרד או משתמשי מחשב פעלו לפי ההנחיות הבאות:

מסך - מרפק טניס נוצר לעתים מפגיעה אשר נוצרת לעיתים רבות על רקע מתח בצוואר, שימו לב שהמסך נמצא בדיוק מולכם ושהוא לא גבוה מדי ולא נמוך מדי ( גובה העיניים צריך להיות בחלק העליון של המסך).

מקלדת- השטיחו את המקלדת, מקלדת מוגבהת גורמת ל "שבירה" של כפות הידיים ולגירוי של אזור הפגיעה, אשר מחמיר את הבעיה ויכול להוביל בסופו של דבר למצב של מרפק טניס.

עכבר-  החליפו את העכבר לעכבר ארגונומי אנכי. המנח האנכי מנטרל את מנח "השבירה במפרק כף היד ומוריד את העומס מהאזור הפגיע.

תמיכה לאמות הידיים- העדר תמיכה לאמות הידיים גורם לעומס רב מצטבר בחגורת הכתפיים והצוואר בשל הצורך "להחזיק" את הידיים, בנוסף במקרים רבים, עבודה ללא תמיכת אמות הידיים גוררת מנח לא נכון בכפות הידיים. ניתן להניח את אמות הידיים על משענות הכסא, שולחן העבודה, משטח תמיכה ארגונומי, פד לעכבר עם תמיכה לזרוע.

מרפק טניס - הגישה הטיפולית:

מומלץ לפנות לרופא על מנת לבחון את הצורך בטיפול אנטי דלקתי וכן על מנת לקבל הפניה לטיפולי פיזיותרפיה, שיעזרו לכם לפתור את הבעיה ולמנוע התפתחות של מרפק טניס.
מומלץ מאוד לקרר את המקום אחת לשעתיים ובמיוחד לאחר פעילות אשר מעורבים בה המרפק או מפרק כף היד.
חשוב להתחיל ולבצע תרגילי מתיחה וחיזוק למרפק, הזרוע וכף היד - ראה קישור, מהר ככל הניתן (מבלי להחמיר את הכאבים).

מרפק טניס - שימו לב:
כאב הוא סימן של הגוף. הקשיבו לו, אל תבצעו תרגילים שיכולים לגרום לכם לכאב, תתרגלו תמיד באזור הנקרא "סף הכאב" זהו המקום הנכון לשיפור. חשיבות מיוחדת יש לייחס לאזור הצוואר וחגורת הכתפיים – יש לבצע תרגילי שחרור ומתיחה לאזור זה, ללא צוואר וחגורת כתפיים משוחררת יקשה מאוד על המרפק להשתקם.

 דלית בן-טובים

יועצת ארגונומית וספורתרפיסטית מטעם מכון ווינגיט עם התמחות בארגונומיה.
מנהלת מקצועית בארגו פור יו בע"מ ובאתר ergoshop