ישיבה ממושכת וכאבי גב


מחקרים עדכניים מראים שהאדם המודרני יושב בממוצע כ 55% מהזמן בו הוא ער (7.7 שעות בממוצע), עוד מראים אותם מחקרים קשר בין הישיבה הממושכת להשמנה, מחלות כרוניות וכמובן כאבים אורטופדיים בכלל וכאבי גב בפרט
כאבי הגב הם הסימפטום המוכר ביותר הקשור לישיבה, כאבי גב תחתון הפכו כמעט לחלק בלתי נפרד מחיינו וגם הגב האמצעי והעליון מאותתים למצוקה לעיתים קרובות.

 

על מנת להתחיל ולשבור את מעגל הקסמים הזה, יש להתמקד בגורמים הביומכאניים לכאבים ולמצוא דרכי פעולה אשר מתייחסות לאותם גורמים.

 

מבנה עמוד השדרה- המבנה הייחודי של עמוד השדרה, הדומה לצורת S נועד לתת לגוף האדם גמישות ותנועתיות וכן לעזור בבלימת הזעזועים.
בשעות הישיבה אנו מעוותים את צורתו הטבעית: כיפוף קדימה אל השולחן, "שכיבה בכיסא", ישיבה הנשענת על צד אחד, מסך צידי הגורם להסתכלות הצידה כל היום ועוד ועוד...גורמים ללחצים ועומסים.

 

עומס- העומסים המצטברים גורמים לדחיסת הדיסקים הבין חולתיים וללחץ על העצבים היוצאים מחוט השדרה.
לא בכדי, כל כך הרבה אנשים סובלים מבלט דיסק או פריצת דיסק ב L4-L5-S1, אזור זה
"מתקפל" פנימה בזמן הישיבה וצובר אליו את כל משקל הגוף בזמן הישיבה.

 

תנועה וזרימת דם- עמוד השדרה שלנו בדיוק כמו זה של שאר החיות נועד לנוע, העדר התנועה מחליש ומקצר את השרירים והדבר משפיע על יכולת התנועה והיציבה הנכונה של עמוד השדרה.
חוסר התנועה גורם גם לאספקת דם ירודה ואיתה הרגישות ל" היתפסויות" שרירים וכאבי שרירים.

 

לאחר שהבנו קצת יותר לעומק את הסיבות לכאבים, ניגש לדרכי הפעולה, אין פה ניסים ואין דרכי קיצור, חשוב לטפל בכמה היבטים יחד, על מנת להגיע לתוצאות הרצויות:

 

תנוחת ישיבה נכונה- מומלץ לכוון את משענת הכיסא ל 100-110 מעלות, להקפיד להצמיד את הישבן והשכמות אל המשענת, לכוון את גובה הישיבה כך שחגורת הכתפיים תהיה רפויה (ולא על פי כפות הרגליים) לדאוג לתמיכה לחגורת הכתפיים על ידי הנחת האמות על השולחן או משענות הכיסא.


בנוסף יש להניח את כפות הרגליים על הדום אם הן לא מגיעות לרצפה.

גיוון הישיבה- הגיוון חשוב, כי הוא מפזר את העומס על חלקים שונים ובכך מונע מאזור בודד להגיע אל נקודת הכשל שלו.
ישיבה זקופה ללא משענת, ישיבה על כדור פיט-בול חלק מהיום, שימוש לסירוגין בכיסא ברכיים ואפילו שילוב עבודה בעמידה מבורכים ומומלצים.

 

חיזוק שרירי היציבה- ככול שמערכת היציבה (שרירים קטנים הקרובים לשלד ולעמוד השדרה) ושרירי הבטן והזוקפים העליונים של הגב יהיו חזקים יותר, כך עמוד השדרה יוכל לשמור על מבנהו הטבעי במשך היום ובכך נפחית את דחיסת הדיסקים והלחץ על העצבים.

תנועה- תנועה היא חלק בלתי נפרד משמירה על בריאות הגב, הקפידו לא לשבת יותר משעה רצוף, החליפו שיחת טלפון בשיחה פנים אל פנים, עלו במדרגות במקום מעלית.
מצאו ספורט שאתם אוהבים ומינון שאתם מסוגלים להתמיד בו ( אפילו פעם בשבוע, הכול נחשב!) והתעמלו מחוץ לשעות העבודה.

 


דלית בן טובים


מומחית לארגונומיה ומנהלת מקצועית של חברת ארגו פור יו בע"מ,
המתמחה בארגונומיה וקידום בריאות בארגונים.
משמשת כיועצת הבית בחברת Google ישראל,
Nds ועוד חברות ומפעלים בסקטור הפרטי והציבורי